Ουλές

Ουλές προσώπου: Τι είναι;

Οι ουλές στο πρόσωπο ή πιο απλά τα σημάδια, αποτελούν διαταραχές του δέρματος και μπορεί να έχουν προέλθει από τραυματισμό, ατύχημα, έγκαυμα, χειρουργείο ή και δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.

Ο οργανισμός πάντα φροντίζει να επουλώσει το τραύμα μέσω των ειδικών μηχανισμών που διαθέτει, δημιουργώντας υγιές δέρμα. Ωστόσο η επούλωση του τραύματος μπορεί να μην είναι πάντα πλήρης, αλλοιώνοντας έτσι την όψη και την επιφάνεια του δέρματος.

Είναι λογικό οι άνθρωποι με ουλές και σημάδια να παρουσιάζουν έντονη ανησυχία αλλά και συχνά δυσφορία. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν μόνοι τους, με διάφορα προϊόντα της αγοράς, ωστόσο αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη.

Η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική παρέχει τις σωστές λύσεις που θα μειώσουν ή και θα εξαλείψουν οριστικά τις ουλές, ανανεώνοντας το δέρμα σας.

Ποια είναι τα είδη των ουλών προσώπου;

Οι ουλές προσώπου χωρίζονται σε διάφορα είδη, ανάλογα με τα αίτια που τις προκαλούν αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται.

Τα είδη αυτά είναι τα εξής:

 • Χηλοειδείς: Πρόκειται για σκληρές και πιο παχιές ουλές, οι οποίες τείνουν να προκαλούν πόνο στο δέρμα. Έχουν συνήθως καφέ ή κόκκινο χρώμα.
 • Ατροφικές: Οι ατροφικές ουλές εμφανίζονται αρκετά συχνότερα από τις υπόλοιπες. Εμφανίζονται ως μικρές εσοχές. Δημιουργούνται όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετούς ινοβλάστες κατά την επούλωση.
 • Υπερτροφικές: Οι υπερτροφικές ουλές σχηματίζονται από την υπερβολική εμφάνιση ινοβλαστών και κολλαγόνου και είναι συνήθως μεγάλες σε μέγεθος.

Πέρα από τα είδη αυτά, υπάρχουν και άλλα, όπως:

 • Ουλές από εγκαύματα
 • Ουλές από χειρουργείο
 • Ραγάδες
 • Ουλές ακμής

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς εμφανίζονται οι ουλές προσώπου;

Τα συμπτώματα καθώς και η εμφάνιση των ουλών προσώπου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τον τύπο της ουλής αλλά και την έκτασή της.

Ενδεικτικά τα συμπτώματα:

 • Χρώμα: Το χρώμα των ουλών είναι διαφορετικό από αυτό του δέρματος. Άλλες φορές είναι καφέ και άλλες φορές κόκκινες ή ροζ.
 • Όψη και υφή: Η όψη των ουλών είναι διαφορετική από του υπόλοιπου δέρματος. Υπάρχουν φορές που είναι σκληρές και παχιές και άλλες φορές που είναι πιο επιφανειακές ή λείες.
 • Δυσφορία: Οι ουλές πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή κνησμό που εκδηλώνεται με γενικότερη δυσφορία στη γύρω περιοχή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι ουλές προσώπου, ακόμα κι αν έχουν κάποια κοινά αναγνωριστικά στοιχεία, διαφέρουν από πρόσωπο σε πρόσωπο. Υπάρχουν φορές που εκδηλώνονται άμεσα και άλλες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξελιχθούν. Το σίγουρο είναι πως πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, πολλές φορές οι ουλές είναι αντιαισθητικές.

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Ουλές: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Οι μέθοδοι για την αποτελεσματική θεραπεία και την αντιμετώπιση των ουλών προσώπου διαφέρουν ανάλογα το είδος, την περίπτωση και την έκταση του υφιστάμενου προβλήματος.

Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν φάρμακα σε μορφή κρέμας ή και αλοιφής ώστε να μειώνουν την εμφάνιση των ουλών ακμής. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού πριν προχωρήσετε στη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Οι βασικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την όψη των ουλών ή να διορθώσουν την εμφάνισή τους, είναι οι εξής:

 • Χειρουργική αντιμετώπιση: Με την χειρουργική επέμβαση, οι ουλές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν. Η πλαστική χειρουργική έχει πλέον τη δυνατότητα να διορθώσει μια ουλή με διάφορες σύγχρονες τεχνικές.
 • Fractional laser: Η συγκεκριμένη θεραπεία (laser για ουλές) μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτική, αφού ουσιαστικά επιλέγεται μια συγκεκριμένη περιοχή όπου θα γίνει η εφαρμογή, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Η θεραπεία με laser μπορεί να ενισχύσει την ανάπλαση της επιδερμίδας και να βελτιώσει την όψη των ουλών.
 • Fillers υαλουρονικού οξέος: Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος εφαρμόζονται με επιτυχία στην περίπτωση των ατροφικών ουλών ακμής. Συνίσταται η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μετά από μερικούς μήνες.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Η έγχυση των κορτικοστεροειδών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και επομένως το μέγεθος της ουλής.
 • Δερμοαπόξεση: Η δερμοαπόξεση είναι μια θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει την όψη της ουλής αλλά και να λειάνει την επιφάνεια της επιδερμίδας.
 • Χημικό peeling: Η χρήση οξέων κατά τη χημική απολέπιση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εξομάλυνση της επιδερμίδας.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία για την περίπτωσή μου;

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, θα πρέπει πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τη γνώμη ειδικού. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την περίπτωσή σας και θα κρίνει ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για εσάς.

Η αντιμετώπιση των ουλών, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνεργασία ωστόσο με τον σωστό ειδικό, μπορεί να σας χαρίσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Dr Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος, πλαστικός χειρουργός με πολυετή εμπειρία και εξειδικεύσεις στο χώρο, μπορεί να αξιολογήσει την περίπτωσή σας και να σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

image00158

Πλαστικός Χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Χ. Μακρυγιώργης

Η Πλαστική Χειρουργική συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη και το πάθος με την τεχνολογίαΚύριο μέλημά μας είναι η επιδίωξη των στόχων σας αλλά και η σωστή ενημέρωση προς όφελός σας. Τελειομανείς εκ φύσεως, πάντα στοχεύουμε στο δικό σας όραμα, στο πώς εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας. Η τελειότητα είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει μία μορφή.