Σπίλοι

spiloi6

Σπίλοι: Τι Είναι

Οι σπίλοι, ή αλλιώς στην πιο κοινή τους ονομασία “ελιές”, είναι μικρές κυκλικές κηλίδες ή σημάδια, που εμφανίζονται στο δέρμα. Έχουν συνήθως καφέ ή μαύρο χρώματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι αποχρώσεις αυτές μπορεί να διαφέρουν.

Οι σπίλοι ουσιαστικά οφείλονται στον καλοήθη πολλαπλασιασμό των κυττάρων που παράγουν μελανίνη στο δέρμα.

Οι σπίλοι μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα από τη γέννηση ενός ανθρώπου, ή και να εμφανιστούν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Με λίγα λόγια, εμφανίζονται ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Οι σπίλοι είναι κατά κύριο λόγο ακίνδυνοι, εκτός αν παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή και το σχήμα τους. Στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από ειδικό γιατρό, για να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους, όπως η περίπτωση μελανώματος ή καρκίνου του δέρματος.

Εάν κριθεί από το γιατρό ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης κάποιας νόσου, τότε η αφαίρεση σπίλων (αφαίρεση ελιάς) είναι απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία του δέρματος από τον ήλιο κρίνεται απαραίτητη, ειδικά για τα άτομα που έχουν πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Ποια είναι τα είδη σπίλων;

Τα είδη σπίλων που εμφανίζονται στο δέρμα είναι διάφορα και το καθένα διαθέτει τα δικά του κύρια χαρακτηριστικά.

Μερικά από τα είδη σπίλων, είναι τα εξής:

 • Επίκτητος και συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος
 • Σμηγματογόνος σπίλος
 • Επιδερμικός σπίλος
 • Κυανός σπίλος
 • Δυσπλαστικός
 • Σπίλος Ota και Ito
 • Σπίλος Becker

Εξέταση – Διάγνωση

Η εξέταση και η έγκαιρη διάγνωση των σπίλων είναι εξαιρετικά σημαντικές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ύπαρξης άλλης νόσου, όπως το μελάνωμα ή ο καρκίνος του δέρματος.

Η εξέταση των σπίλων γίνεται κλινικά από τον γιατρό, εξετάζοντας λεπτομερώς το δέρμα για ανησυχητικά σημάδια ή για την ύπαρξη σημαντικών αλλαγών.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Κλινική εξέταση
 • Δερματοσκόπηση
 • Ψηφιακή χαρτογράφηση
 • Βιοψία

Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση σπίλων;

Η αφαίρεση σπίλων (αφαίρεση ελιάς) μπορεί να είναι απαραίτητη σε διάφορες περιπτώσεις, καθώς πολλές φορές αποτελεί αναγκαία ενέργεια για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισης περαιτέρω προβλημάτων υγείας.

Αναλυτικότερα, η αφαίρεση σπίλων είναι απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

 • Εμφανείς και ανησυχητικές αλλαγές: Αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή και το σχήμα.
 • Αξιολόγηση γιατρού: Εάν ο γιατρός κρίνει πως ο σπίλος έχει ανησυχητική όψη, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Διάγνωση: Αν η διάγνωση που έχει γίνει στο σπίλο οδηγεί σε καρκίνο, τότε η αφαίρεσή του κρίνεται άμεση.
 • Αισθητικοί λόγοι: Πολλές φορές ο σπίλος μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που προκαλεί ενόχληση στον ασθενή για λόγους αισθητικής, μειώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Χειρουργική αφαίρεση σπίλων

Η αφαίρεση σπίλου χειρουργικά, ή αλλιώς η λεγόμενη “αφαίρεση σπίλου με νυστέρι”, αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο για την οριστική απομάκρυνση των σπίλων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται από ειδικό πλαστικό χειρουργό ή και δερματολόγο.

Σε περιπτώσεις που ο σπίλος θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος, η αφαίρεσή του γίνεται αποκλειστικά χειρουργικά.

Για την ολοκλήρωση της επέμβασης, απαιτείται τοπική αναισθησία της περιοχής. Έπειτα, λαμβάνεται δείγμα ιστού και αποστέλλεται για βιοψία, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κακοήθεια.

Στις περιπτώσεις που ο σπίλος είναι αρκετά μεγάλος, αφαιρείται τμηματικά, καθώς η ολική αφαίρεσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Κατά την χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρξει κάποιο σημάδι ανάλογα το μέγεθος του σπίλου και την ικανότητα επούλωσης κάθε οργανισμού. Ο πλαστικός χειρουργός επιλέγει αν τα ράμματα μπορούν να είναι απορροφήσιμα ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρεθούν σε δεύτερο χρόνο.

spiloi8

Αφαίρεση σπίλων (αφαίρεση ελιάς): Κόστος

Το κόστος για τη χειρουργική αφαίρεση σπίλου (ελιάς) ποικίλλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθός του, την επικινδυνότητά του αλλά και τη μέθοδο αφαίρεσης που θα χρησιμοποιηθεί.

Αφαίρεση σπίλων με λέιζερ: Κόστος

Πέρα από την αφαίρεση σπίλου χειρουργικά, υπάρχει και η δυνατότητα αφαίρεσής του με λέιζερ. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η περίπτωση αυτή διενεργείται μόνο στην περίπτωση επιφανειακών σπίλων και όπου υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο σπίλος είναι καλοήθης. Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπάρχει υποψία επικινδυνότητας, ο σπίλος πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά, ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί για βιοψία.

Το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας, εξαρτάται επίσης από διάφορους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, μια συζήτηση με το γιατρό μπορεί να είναι πλήρως κατατοπιστική, τόσο για το κόστος, όσο και για τη θεραπεία και τα αποτελέσματα.

Ο Dr Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος και η επιστημονική του ομάδα, αξιοποιούν με επαγγελματισμό και σοβαρότητα τις γνώσεις και τις υποδομές τους, ώστε να σας χαρίσουν ένα άψογο και ασφαλές αποτέλεσμα.

image00158

Πλαστικός Χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Χ. Μακρυγιώργης

Η Πλαστική Χειρουργική συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη και το πάθος με την τεχνολογίαΚύριο μέλημά μας είναι η επιδίωξη των στόχων σας αλλά και η σωστή ενημέρωση προς όφελός σας. Τελειομανείς εκ φύσεως, πάντα στοχεύουμε στο δικό σας όραμα, στο πώς εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας. Η τελειότητα είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει μία μορφή.