Ρινοπλαστική

Μύτη στο μέγεθος και το σχήμα που επιθυμείτε!

41

Ρινοπλαστική: Τι Είναι

Η ρινοπλαστική ή πιο απλά πλαστική μύτης, αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία που στόχο έχει τη βελτίωση και την εμφάνιση της μύτης. Πέρα όμως από αυτό, στοχεύει και στη βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος.

Οι δύο κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη ρινοπλαστική είναι:

    • Κλειστή ρινοπλαστική: Στην κλειστή ρινοπλαστική, οι τομές γίνονται εσωτερικά της μύτης και δεν υφίσταται τομή εξωτερικά. Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη στην περίπτωση που απαιτούνται μικρές αλλαγές, ωστόσο η πρόσβαση είναι αρκετά πιο περιορισμένη.

    • Ανοιχτή ρινοπλαστική: Στην ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται εξωτερική τομή στη βάση της μύτης, ανάμεσα στα ρουθούνια. Μέσω της τομής αυτής, υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στα ανατομικά χαρακτηριστικά της μύτης, διευκολύνοντας τις πιο λεπτομερείς και περίπλοκες αλλαγές.

Οι δύο αυτές μέθοδοι, εφαρμόζονται τόσο για αισθητικούς όσο και για ιατρικούς λόγους, ανάλογα τις ανάγκες που έχει κάθε ασθενής, καθώς και τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Η επιλογή του πλαστικού χειρουργού για την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι κρίσιμη, καθώς η εμπειρία, οι γνώσεις και οι υποδομές, μπορούν να σας χαρίσουν εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα!

Ποιους αφορά η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση ή τη λειτουργία της μύτης τους.

Αναλυτικότερα, οι λόγοι που επιλέγει κάποιος να υποβληθεί σε ρινοπλαστική είναι:

  • Αισθητικοί: Η μύτη αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του προσώπου και μπορεί να διαμορφώσει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου. Σε περίπτωση που το σχήμα της μύτης δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, η ρινοπλαστική μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ισορροπία και αρμονία προσώπου.
  • Ιατρικοί: Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ενοχλήσεις και διαταραχές. Η ρινοπλαστική μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις και να ανακουφίσει τον ασθενή από διάφορα συμπτώματα.
  • Ειδικοί: Όπως για παράδειγμα τραυματισμοί. Πολλές φορές έπειτα από τραυματισμό ή ατύχημα, η ρινοπλαστική κρίνεται απαραίτητη για να δώσει ένα αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και για να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η ρινοπλαστική, μπορεί να χωριστεί σε λειτουργική και επανορθωτική. Η λειτουργική ρινοπλαστική θα συμβάλλει στην καλή και σωστή λειτουργία της μύτης, ενώ η επανορθωτική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή της ή ακόμα και να διορθώσει προηγούμενες παρεμβάσεις.

shutterstock 2289819257 e1695020647809

Πλαστική μύτης: Διαδικασία

Η διαδικασία της πλαστικής μύτης περιλαμβάνει διάφορα στάδια και βήματα. Το πιο σημαντικό πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αναζητήσετε έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να εγγυηθεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την περίπτωσή σας.

Πριν τη ρινοπλαστική, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε γενικότερες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχετε από κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επηρεάσει την επέμβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή και γενική αναισθησία, ανάλογα την περίπτωση και τις προτιμήσεις του ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο γιατρός θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, ανοίγοντας τομή εσωτερικά ή εξωτερικά.

Με το πέρας της διαδικασίας, ο γιατρός κλείνει τις όποιες τομές με ράμματα.

Το χειρουργείο έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες στις περιπτώσεις της πρωτογενούς ρινοπλαστικής. Στις περιπτώσεις της επανορθωτικής ρινοπλαστικής, το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Ρινοπλαστική: Πριν το χειρουργείο

Πριν το χειρουργείο και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών σας με το γιατρό, θα πρέπει να τον ενημερώσετε για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το αν πρέπει να διακοπεί η αγωγή αυτή λίγες μέρες ή λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Καλό είναι την προηγούμενη ημέρα να προτιμήσετε ελαφριά γεύματα, ενώ την ημέρα του χειρουργείου συνίσταται να είστε με άδειο στομάχι και χωρίς να καταναλώσετε πολλά υγρά. Ο προεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται την ίδια ημέρα με το χειρουργείο.

Ρινοπλαστική: Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, η τοποθέτηση πάγου για τουλάχιστον δυο 24ωρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανόιτητα εμφάνισης οιδήματος ή μελανιάς.

Συνίσταται τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο να αποφύγετε την έντονη άσκηση, καθώς επίσης και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Στην περίπτωση που φοράτε γυαλιά μυωπίας ή ηλίου, θα πρέπει να τα αποφύγετε για τους επόμενους 2 μήνες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπέλο και φακούς επαφής, αντίστοιχα.

Ο εκτιμώμενος χρόνος νοσηλείας είναι 24 ώρες και είναι στην κρίση του ασθενή αν θα επιστρέψει στο σπίτι ή αν θα μείνει προληπτικά στην κλινική για ένα βράδυ.

Πλαστική μύτης: Ανάρρωση & Αποθεραπεία

Η ανάρρωση μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι σχετικά άμεση. Το επόμενο 24ωρο από την επέμβαση καλό είναι να μείνετε στο σπίτι. Ωστόσο μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας, αλλά με προσοχή.

Αν υπάρχει η ευελιξία, μπορείτε να απουσιάσετε από εργασία ή δραστηριότητες για 3-4 ημέρες.

Η αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται 7 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ την ίδια ημέρα αφαιρούνται και τα πιο λεπτά ράμματα.

Σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα ανάρρωσης εξαρτάται κάθε φορά από τον ασθενή και την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ρινοπλαστική: Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Η πιο συχνή ερώτηση μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι πότε θα φανούν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από λίγες ώρες, αλλά μπορεί να πάρουν και μερικές εβδομάδες. Σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται με την πάροδο μερικών μηνών.

Ρινοπλαστική: Κόστος

Η ρινοπλαστική μπορεί να χαρίσει εξαιρετικά αισθητικά αλλά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το κόστος, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, την παρέμβαση που απαιτείται να γίνει, καθώς και από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν η ρινοπλαστική αποτελεί πολυτέλεια στις μέρες.

Η απάντηση σε αυτό, είναι πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αισθάνεται και να νιώθει όμορφα. Αν η ρινοπλαστική είναι η λύση που θα του προσφέρει αυτό το αίσθημα, είναι σημαντικό να στηρίξουμε την απόφασή του.

Ο Dr. Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος, έμπειρος πλαστικός χειρουργός, μπορεί να σας καθοδηγήσει άψογα και να σας προσφέρει επαγγελματικές λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας!

image00158

Πλαστικός Χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Χ. Μακρυγιώργης

Η Πλαστική Χειρουργική συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη και το πάθος με την τεχνολογίαΚύριο μέλημά μας είναι η επιδίωξη των στόχων σας αλλά και η σωστή ενημέρωση προς όφελός σας. Τελειομανείς εκ φύσεως, πάντα στοχεύουμε στο δικό σας όραμα, στο πώς εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας. Η τελειότητα είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει μία μορφή.