Εγκαύματα

Εγκαύματα & Πλαστική Χειρουργική

Το έγκαυμα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές μορφές ατυχήματος και τραυματισμού που μπορεί να βιώσει κάποιος.

Τα αίτια των εγκαυμάτων ποικίλλουν, όπως και ο βαθμός σοβαρότητάς τους. Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν λόγω αυξημένης θερμότητας, ηλεκτρισμού, φωτιάς, ή έκθεσης σε καυτά υγρά. Το βέβαιο είναι πως προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα – δυστυχώς αρκετές φορές και μόνιμες – επηρεάζοντας τόσο τη λειτουργία του, όσο και την εμφάνισή του.

Η πλαστική χειρουργική αποτελεί ένα χρήσιμο “εργαλείο”, ένας σύμμαχο θα λέγαμε, που δίνει λύση σε πολύ κόσμο που υποφέρει από εγκαύματα. Με την επανορθωτική πλαστική χειρουργική, γίνονται προσπάθειες διόρθωσης και επαναφοράς τόσο της φυσικής εμφάνισης αλλά και της λειτουργίας του δέρματος, με απώτερο στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής του ασθενούς αλλά και την άμεση επιστροφή του στην καθημερινότητα.

egkaumata

Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα εγκαύματα;

Η βαρύτητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από το βάθος της βλάβης που έχει προκληθεί αλλά και την έκταση:

 • Επιφανειακά
 • Μερικού πάχους
 • Ολικού πάχους

Η άμεση αλλά και σωστή εκτίμηση ενός εγκαύματος είναι πολύ σημαντική, για την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.

Σε ποια σημεία του σώματος μπορούμε να επέμβουμε;

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση εμφάνισης και λειτουργίας σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως:

 • Πρόσωπο
 • Κοιλιά
 • Στήθος
 • Πλάτη
 • Άνω και κάτω άκρα
 • Λαιμός

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Πλαστική χειρουργική για εγκαύματα: Πλεονεκτήματα

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να κάνει “θαύματα” στην περίπτωση των εγκαυμάτων και να προσφέρει στους ασθενείς μια ομαλότητα και ένα καλύτερο επίπεδο ζωής καθημερινά.

Ας δούμε ενδεικτικά μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει:

 • Βελτίωση της εμφάνισης: Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου και του σώματος ασθενών που έχουν υποστεί εγκαύματα, χαρίζοντάς τους ανακούφιση αλλά και αυτοπεποίθηση.
 • Βελτίωση του δέρματος: Με την πλαστική χειρουργική, ουσιαστικά ο γιατρός “διορθώνει” τους ιστούς του δέρματος που έχουν υποστεί ζημιά.
 • Βελτίωση λειτουργίας του σώματος: Τα εγκαύματα πολλές φορές δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του σώματος και τις κινήσεις. Η πλαστική χειρουργική βελτιώνει όχι μόνο την όψη του δέρματος, αλλά και τις κινήσεις του σώματος.
 • Βελτίωση κινητικότητας: Τα εγκαύματα πολλές φορές περιορίζουν την κίνηση του ασθενή, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και την καθημερινότητά του. Με την πλαστική χειρουργική οι ασθενείς βελτιώνουν τις κινήσεις τους στα σημεία που έχουν υποστεί επέμβαση.
 • Βελτίωση αυτοπεποίθησης και ευεξίας: Τα εγκαύματα – ειδικά τα πιο σοβαρά – μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του ασθενή και κατά επέκταση την ψυχολογία του. Η πλαστική χειρουργική δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς να αισθανθούν και πάλι όμορφα με την εμφάνισή τους.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για την βελτίωση των εγκαυμάτων αποτελούν δύσκολα χειρουργεία, ειδικά εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό.

Η ικανότητα, η εμπειρία και οι γνώσεις που διαθέτει ο πλαστικός χειρουργός μπορούν να είναι καθοριστικές για την ελαχιστοποίηση εμφάνισης παρενεργειών.

Δεν παύει ωστόσο να μιλάμε για ένα χειρουργείο, οπότε οι επιπλοκές πάντα είναι πιθανές.

Ενδεικτικά:

 • Πόνος: Είναι πολύ πιθανό μετά την επέμβαση να υπάρχει πόνος ή ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική θεραπεία.
 • Οίδημα: Μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί οίδημα ή μελανιά, τα οποία όμως υποχωρούν τις επόμενες ημέρες.
 • Ερυθρότητα: Η ερυθρότητα αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, ωστόσο υποχωρεί έπειτα από λίγες ημέρες.
 • Λοίμωξη: Μετά την επέμβαση, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης στην περιοχή του εγκαύματος.
 • Ουλές: Μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να εμφανιστούν ουλές στη γύρω περιοχή.
 • Αναπνευστικές και λειτουργικές δυσκολίες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλαστική χειρουργική εγκαυμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ή τη λειτουργικότητας της περιοχής που υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Οι πιθανές επιπλοκές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

Πλαστική χειρουργική και εγκαύματα: Πριν και Μετά

egkaumata prin kai meta

Πλαστική χειρουργική και εγκαύματα: Κόστος

Η επανορθωτική πλαστική χειρουργική, ειδικά στην περίπτωση διόρθωσης και αποκατάστασης του δέρματος έπειτα από έγκαυμα, αποτελεί ένα δύσκολο και ιδιαίτερο χειρουργείο.

Σε σχέση με άλλες επεμβάσεις της Αισθητικής Ιατρικής κοστίζει περισσότερο, ωστόσο πρόκειται για αναγκαία διαδικασία, όχι μόνο για τη βελτίωση εμφάνισης του ασθενή, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του σώματός του.

Ο Dr Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στην Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική, διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση, αλλά και όλα τα σύγχρονα μέσα, ώστε να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του δέρματός σας!

image00158

Πλαστικός Χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Χ. Μακρυγιώργης

Η Πλαστική Χειρουργική συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη και το πάθος με την τεχνολογίαΚύριο μέλημά μας είναι η επιδίωξη των στόχων σας αλλά και η σωστή ενημέρωση προς όφελός σας. Τελειομανείς εκ φύσεως, πάντα στοχεύουμε στο δικό σας όραμα, στο πώς εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας. Η τελειότητα είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει μία μορφή.