Κύστες

kistes

Σμηγματογόνος Κύστη: Τι είναι και πώς δημιουργείται;

Η σμηγματογόνος κύστη είναι ένα επιφανειακό εξόγκωμα που εμφανίζεται στο δέρμα. Περιέχει ποσότητα σμήγματος το οποίο δεν εκκρίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά εγκλωβίζεται μέσα στο δέρμα.

Η κύστη μπορεί με τον καιρό να μείνει σταθερή, ωστόσο μπορεί να αλλάξει το μέγεθός της και να σπάσει ή να προκαλέσει φλεγμονή.

Οι σμηγματογόνος κύστη είναι κατά κύριο λόγο καλοήθης και ακίνδυνη, ενώ τα αίτια εμφάνισής της παραμένουν άγνωστα.

Δεδομένου όμως ότι οι κύστες αυτές μπορεί να καταλήξουν σε απόστημα, συνίσταται πάντα η αφαίρεσή τους. Η ριζική αφαίρεση αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα υποτροπιασμού στο μέλλον.

Η αφαίρεση κύστης είναι μια απλή επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται από ειδικό, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κύστης;

Η κύστη αποτελεί ένα αργά αναπτυσσόμενο εξόγκωμα, που περιέχει παχύρευστο υλικό, το λεγόμενο σμήγμα.

Τα είδη κύστεων είναι εκατοντάδες και προέρχονται από διαφορετικά σημεία η καθεμία.

Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία του σώματος, με εξαίρεση τις παλάμες και τα πέλματα.

Πιο αναλυτικά:

  • Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη αλλά και άλλα μέρη του σώματος
  • Δεν έχει μεγάλο μέγεθος
  • Συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για τον ασθενή
  • Έχει λεία, αλλά διογκωμένη επιφάνεια στο δέρμα
  • Δεν προκαλεί μόλυνση, παρά μονάχα σε περίπτωση μόλυνσης

Ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας;

Η σμηγματογόνος κύστη συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα και είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπό. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αλλάζει μέγεθος, έκταση, χρώμα και προκαλεί πόνο και ερεθισμό, θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν ειδικό.

Καλό είναι λοιπόν να παρακολουθείτε την εξέλιξή τους, ώστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό την κατάλληλη στιγμή.

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Μπορεί η σμηγματογόνος κύστη να προκαλέσει μόλυνση;

Ναι, η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, μέσω του πόρου με τον οποίο επικοινωνεί με το δέρμα. Τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα, μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό της κύστης, να πολλαπλασιαστούν και έτσι να προκαλέσουν μόλυνση ή και φλεγμονή.

Η μόλυνση, παρουσιάζει ερυθρότητα, πρήξιμο και ίσως καμιά φορά και ελαφρύ πόνο. Αν δεν εφαρμοστεί θεραπεία τότε μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει απόστημα.

Στην περίπτωση αυτή κρίνεται άμεση η αφαίρεσή της.

Υπάρχει πιθανότητα η σμηγματογόνος κύστη να είναι καρκινική;

Η περίπτωση η σμηγματογόνος κύστη να είναι καρκινική είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο σε περιπτώσεις που τα χαρακτηριστικά της αλλοιώνονται σημαντικά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακοήθειας στο δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μιας κύστης γίνεται με κλινική εξέταση από γιατρό. Ο ειδικός, έχει την εμπειρία να αντιληφθεί το είδος της κύστης, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, το χρώμα και τη θέση που βρίσκεται. Έτσι, μπορεί να αξιολογήσει αν πρόκειται για μια απλή κύστη δέρματος, ή για σμηγματογόνο κύστη.

Πολλές φορές γίνονται επιπλέον κλινικές εξετάσεις, όπως λήψη ιστού για βιοψία, σε περίπτωση που η κύστη έχει αβέβαιη εμφάνιση.

Αντιμετώπιση – Αφαίρεση – Θεραπεία

Η αποτελεσματική αντιμετώπισης της σμηγματογόνου κύστης γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, καθώς δεν έχει εφευρεθεί κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής, η κύστη αφαιρείται.

Είναι σημαντικό η αφαίρεση να είναι ριζική, αφήνοντας ανέπαφη την κάψα, ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν είναι μεγάλη (περίπου 10-30 λεπτά) και η επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση.

Ο ασθενής, οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού για άμεση και χωρίς επιπλοκές επούλωση των τραυμάτων.

Μαζί θα βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης κύστης;

Το κόστος αφαίρεσης της κύστης προκύπτει από το είδος, το μέγεθος, τη σοβαρότητα της κάθε κατάστασης, καθώς και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.

Αφαίρεση σμηγματογόνου κύστης: Τιμή

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις κύστεων, έτσι και στην περίπτωση της σμηγματογόνου κύστης, το κόστος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, τη σοβαρότητα, την έκταση που έχει το πρόβλημα και τη μέθοδο αφαίρεσης που θα χρησιμοποιηθεί.

Θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από τις κύστες;

Ο Dr Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος, εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους αφαίρεσης κύστεων, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές, βασιζόμενος κάθε φορά στην αξιολόγηση του προβλήματος κάθε ασθενή.