Γυναικομαστία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η γυναικομαστία είναι μια πάθηση που απασχολεί περίπου το 50% του ανδρικού πληθυσμού. Εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40 έτη, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται και στην εφηβεία.

Η εμφάνισή της οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως διατροφή, φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές αλλαγές ή και παχυσαρκία.

Γυναικομαστία: Τι είναι;

Το στήθος είναι ένας ιστός ο οποίος αποτελείται από λίπος και από τον μαστικό αδένα. Στην ηλικία των 20 περίπου ετών, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, οπότε και μπορεί να παρατηρηθεί μια αύξηση στον μαστικό αδένα.

Ενώ ορισμένα αγόρια μπορεί να παρουσιάσουν γυναικομαστία γύρω στα 16 τους, σε πολλές περιπτώσεις  υποχωρεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οπότε καλό είναι οι γονείς να μην κρίνουν πρόωρα, καθώς οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης. Αν όμως η κατάσταση διατηρηθεί και μετά την ηλικία των 20, η επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι σημαντική.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της γυναικομαστίας;

Τα αίτια εμφάνισης της γυναικομαστίας μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση. Μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές ή θεραπείες (π.χ. για θυρεοειδή), αλλά και στη χρήση αναβολικών φαρμάκων ή και ναρκωτικών. Επίσης η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία γυναικομαστίας.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναικομαστία προκύπτει εξαιτίας της κληρονομικότητας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Πριν από την επέμβαση της γυναικομαστίας, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ενδοκρινολόγο, ώστε να υποβληθεί σε κλινικές εξετάσεις για ανεύρεση παθήσεων, όπως υπογοναδισμός, όγκοι στο στήθος και άλλες.

Εξετάσεις όπως μαστογραφία και υπέρηχος στήθους θα πιστοποιήσουν ότι επρόκειτο για γυναικομαστία.

shutterstock 1654413025

Ποια είναι η θεραπεία;

Η χειρουργική επέμβαση χαρίζει μόνιμα αποτελέσματα στο πρόβλημα της γυναικομαστίας. Με λίγα λόγια δεν μιλάμε για πολυτέλεια, αλλά για ανάγκη, καθώς το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός άντρα.

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οποίες επιλέγονται ύστερα από συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό.

Εκτομή μαζικού αδένα

Η εκτομή μαζικού αδένα γίνεται στην θηλαία άλω περιοχή, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται σχεδόν καθόλου. Μετά την αφαίρεση του αδένα, πραγματοποιείται η λιποαναρρόφηση, για να φαίνεται το αποτέλεσμα ακόμα πιο συμμετρικό και σμιλευμένο. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων επιλέγεται σε βαριές περιπτώσεις και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

shutterstock 2193842909

Λιποαναρρόφηση

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, η απλή λιποαναρρόφηση μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αφαιρώντας όλο το λίπος, χωρίς τον μαζικό αδένα. Με τις καινούργιες μεθόδους λιποαναρρόφησης μπορεί κάποιος αναίμακτα, χωρίς νυστέρι να διορθώσει τη γυναικομαστία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής επιστρέφει σε δύο μέρες στην καθημερινότητά του, χωρίς να υπάρχει καμία επιπλοκή και χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία.

Vaser λιποαναρρόφηση

Το Vaser αποτελεί ένα μηχάνημα υπερήχων, το οποίο διοχετεύοντας παλλόμενη ενέργεια στους ιστούς, επιτυγχάνει ρευστοποίηση του λίπους και σύσφιξη του δέρματος στα σημεία που εφαρμόζεται.

Συχνές ερωτήσεις

Οι άντρες που ασχολούνται με το bodybuilding έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γυναικομαστία;

Nαι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ανδρογόνων που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο γυμναστήριο. Το στήθος τους μετά τη διακοπή αυτών ορμονών μπορεί να παρουσιάσει γυναικομαστία και να χαλαρώσει.

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση;

H νάρκωση μπορεί να γίνει είτε με μέθη είτε με γενική αναισθησία ανάλογα, με την τεχνική που θα εφαρμοστεί.

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει έναν ειδικό κορσέ για περίπου 3 εβδομάδες. Το δέρμα κάνει την απαραίτητη συστολή και απορροφώνται καλύτερα τα οιδήματα. Λαμβάνει αναλγητικά και αντιβίωση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Σε 2-3 μέρες η πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στην εργασία.

Σε ποια ηλικία μπορεί να υποβληθεί κάποιος στην επέμβαση;

Η επέμβαση ενδείκνυται για ηλικίες μετά τα 18. Ωστόσο στις περιπτώσεις βαριάς μορφής, μπορεί να συζητηθεί ένα ενδεχόμενο χειρουργείο και σε μικρότερη ηλικία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Σε κάθε χειρουργείο μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Αυτές είναι η φλεγμονή, το αιμάτωμα, τη διάσπαση του τραύματος και οι θρομβώσεις. Ένας έμπειρος χειρουργός όμως, μπορεί να  αποφύγει τις επιπλοκές αυτές.

Τι ψυχολογικά προβλήματα δημιουργεί η γυναικομαστία;

H ψυχολογία ενός παιδιού στα 16 χρόνια με γυναικομαστία είναι πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι, για να το βοηθήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως είναι η δυσκολία επιλογής ρούχων, η διστακτικότητα στο να κάνει μπάνιο στη θάλασσα κ.α.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από τη γυναικομαστία, είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε έναν αξιόλογο πλαστικό χειρουργό. Ο Dr Μακρυγιώργης Κωνσταντίνος, έχει έτη εμπειρίας στις χειρουργικές θεραπείες γυναικομαστίας, προσφέροντας πάντα άριστα και αρμονικά αποτελέσματα, χωρίς επιπλοκές!